ShareThis

Persoane interesate

Powered By Blogger
Powered By Blogger

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 2 iunie 2010

BUN VENIT PRIETENILOR TINERILOR PROCURORI

Va urez bun venit in blogul Tinerilor Procurori!
Cei care se opun reformei in domeniul justitiei sunt fosilele staliniste de la Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Suprema de Justitie, Curtile de Apel, Parchetele de pe langa Curtile de Apel, in Barourile de Avocati, Asociatia Consilierilor Juridici, Notari, Executori Judecatoresti, etc.
Noi tineretul Asociatiei Procurorilor Destepti, facem un apel la Ministrul de Justitie sa trimita la pensie anticipat toate fosilele vii staliniste, care blocheaza activitatea jurisdictionala, deoarece ocupa functii de conducere, au salarii si sporuri nesimtite si nu doresc reformarea sistemului de justitie romanesc. Noi nu suntem de acord cu condamnarea unor tineri care ocazional iau prafuri, mai fac sex pe bani, vand sau cumpara cosmetice fara autorizatie, utilizeaza internetul pentru asi mai rotunji veniturile, mai fac cate un viol, o bataita, mai trec pe rosu la semafoare, mai comit furturi mici pana la 1.000 euro din cauza lipsurilor, mai fura mobile, masini etc.
Doar criminalii, evazionistii, escorcii care au inselat bancile, pedofilii, violatorii de minori sau batrani, talharii cu mana armata, cutitarii sau securistii, vor trebui trasi la raspundere.

4 comentarii:

salinnapoleon spunea...

CODUL DEONTOLOGIC al judecătorilor şi procurorilor
CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor stabileşte standardele de conduita a acestora, conforme cu onoarea şi demnitatea profesiei.
ART. 2 (1) Respectarea normelor cuprinse în prezentul cod deontologic constituie un criteriu pentru evaluarea eficientei calităţii activităţii şi integrităţii judecătorilor şi procurorilor.(2) Evaluarea se face de către organele competente, potrivit legii.
CAP. II Independenta justiţiei

ART. 3
(1) Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi sa apere independenta justiţiei.
(2) Judecătorii şi procurorii trebuie sa-şi exercite funcţia cu obiectivitate şi impartialitate, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influentelor de orice natura.
(3) Judecătorii şi procurorii se pot adresa Consiliului Superior al Magistraturii pentru orice fapta de natura sa le afecteze independenta, imparţialitatea sau reputaţia profesională.
ART. 4
(1) În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu judecătorii şi procurorii nu trebuie sa fie influentati de doctrine politice.
(2) Judecătorii şi procurorii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formaţiune politica, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formaţiunile politice şi nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor în astfel de scopuri.
(3) Judecătorii şi procurorii nu pot sa acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o funcţie publica cu caracter politic.
ART. 5
(1) Judecătorii şi procurorii nu se pot servi de actele pe care le îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru a-şi exprima sau manifesta convingerile politice.
(2) Judecătorii şi procurorii nu pot participa la reuniuni publice cu caracter politic.
ART. 6
(1) Judecătorii şi procurorii pot participa la elaborarea de publicaţii, pot elabora articole, studii de specialitate, lucrări literare ori ştiinţifice şi pot participa la emisiuni audiovizuale, cu excepţia celor cu caracter politic ori a celor care ar putea afecta imaginea justiţiei.
(2) Judecătorii şi procurorii pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de întocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne ori internaţionale.
(3) Judecătorii şi procurorii pot fi membri ai societăţilor civile sau academice, precum şi ai oricăror persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.

CAP. III Promovarea supremaţiei legii

ART. 7
Judecătorii şi procurorii au îndatorirea sa promoveze suprematia legii, statul de drept şi sa apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.
ART. 8
Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi sa respecte egalitatea cetăţenilor în fata legii, asigurându-le un tratament juridic nediscriminatoriu, sa respecte şi sa apere demnitatea, integritatea fizica şi morala a tuturor persoanelor care participa, în orice calitate, la procedurile judiciare.

CAP. IV Imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor

ART. 9
(1) Judecătorii şi procurorii trebuie sa fie impartiali în îndeplinirea atribuţiilor profesionale, fiind obligaţi sa decidă în mod obiectiv, liberi de orice influente.
(2) Judecătorii şi procurorii trebuie sa se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natura sa altereze încrederea în imparţialitatea lor.

salinnapoleon spunea...

ART. 10 În caz de incompatibilitate, judecătorii şi procurorii sunt datori sa se abţină, potrivit legii.
ART. 11 (1) Judecătorilor şi procurorilor le este permis sa acorde asistenta juridică, în condiţiile prevăzute de lege, numai în cauzele lor personale, ale ascendenţilor, descendenţilor sau soţilor lor, precum şi ale persoanelor puse sub tutela ori curatela acestora. În asemenea situaţii, nu le este ingaduit sa se folosească de calitatea de judecător sau procuror pentru a influenta soluţia instanţei de judecata sau a parchetului ori pentru a crea aparenta unei astfel de influente.
(2) Relaţiile de familie şi sociale ale judecătorilor şi procurorilor nu trebuie sa influenteze soluţiile pe care le adopta în exercitarea atribuţiilor de serviciu.
(3) Judecătorilor şi procurorilor le este interzis sa intervină pentru soluţionarea unor cereri, sa pretindă ori sa accepte rezolvarea intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal. Imixtiunea în activitatea altor judecători şi procurori este interzisă.
CAP. V Exercitarea îndatoririlor profesionale
ART. 12 Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi sa-şi îndeplinească cu competenta şi corectitudine îndatoririle profesionale, sa respecte îndatoririle cu caracter administrativ stabilite prin legi, regulamente şi ordine de serviciu.
ART. 13 Judecătorii şi procurorii sunt datori sa depună diligenta necesară în vederea îndeplinirii lucrărilor repartizate, cu respectarea termenelor legale, iar în cazul în care legea nu prevede, înăuntrul unor termene rezonabile.
ART. 14 Judecătorii şi procurorii trebuie sa impună ordine şi solemnitate în timpul soluţionării cauzelor şi sa adopte o atitudine demna şi civilizata fata de părţi, avocaţi, martori, experţi, interpreti ori alte persoane şi sa le solicite acestora un comportament adecvat.
ART. 15 (1) Judecătorii şi procurorii au obligaţia de a nu dezvalui sau folosi pentru alte scopuri decât cele legate direct de exercitarea profesiei informaţiile pe care le-au obţinut în aceasta calitate.
(2) În cazul în care, potrivit legii, lucrările au un caracter confidenţial, judecătorii şi procurorii sunt obligaţi sa păstreze materialele respective în incinta instanţei sau a parchetului şi sa nu permită consultarea lor decât în cadrul prevăzut de lege şi de regulament.
ART. 16 (1) În exercitarea funcţiilor lor de conducere judecătorii şi procurorii trebuie sa se preocupe de organizarea activităţii personalului, sa manifeste initiativa şi responsabilitate. În luarea deciziilor ei trebuie sa acorde prioritate intereselor instanţelor şi parchetelor, precum şi bunei administrări a justiţiei.
(2) Judecătorii şi procurorii cu funcţii de conducere nu pot folosi prerogativele pe care le au pentru a influenta desfăşurarea proceselor şi soluţionarea cauzelor.

salinnapoleon spunea...

CAP. VI Demnitatea şi onoarea profesiei de judecător sau procuror

ART. 17
Judecătorii şi procurorii sunt datori sa se abţină de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor în funcţie şi în societate.
ART. 18
(1) Relaţiile judecătorilor şi procurorilor în cadrul colectivelor din care fac parte trebuie sa fie bazate pe respect şi buna-credinţa, indiferent de vechimea în profesie şi de funcţia acestora.
(2) Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională şi morala a colegilor lor.
ART. 19
Judecătorii şi procurorii îşi pot exprima public opinia privind exercitarea dreptului la replica în cazul în care prin articole de presa sau în emisiuni audiovizuale s-au făcut afirmaţii defaimatoare la adresa lor.
ART. 20
Judecătorii şi procurorii nu pot desfasura acţiuni care, prin natura lor sau modul de finanţare ori executare, ar putea, în orice forma, sa impieteze îndeplinirea cu impartialitate, corectitudine şi în termenele legale a obligaţiilor profesionale.

CAP. VII Activităţi incompatibile calităţii de judecător sau procuror

ART. 21
(1) Judecătorii şi procurorii nu pot cumula aceasta calitate cu nici o alta funcţie publica sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior.
(2) Judecătorii şi procurorii pot participa ca formatori în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale de Grefieri, potrivit programului stabilit de acestea cu conducerile instanţelor sau parchetelor în care formatorii îşi desfăşoară activitatea.
ART. 22
Judecătorilor şi procurorilor le este interzisă participarea directa ori prin persoane interpuse la jocuri de tip piramidal, jocuri de noroc sau sisteme de investiţii pentru care nu este asigurata transparenta fondurilor, în condiţiile legii.
ART. 23
Judecătorii şi procurorii sunt datori sa se abţină, potrivit legii, de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazurile care presupun existenta unui conflict între interesele lor şi interesul public de infaptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii.

salinnapoleon spunea...

vizitati paginile:

www.csm1909.ro/csm/linkuri/13_06_2008__15759_ro.pdf

www.csm1909.ro/csm/linkuri/06_06_2006__4584_ro.pdf -

www.juridice.ro/.../iasi-plangere-penala-vs-judecator-procuror-avocat.html -

www.juridice.ro/.../judecatori-procurori-numiti-pensionati-demisionati-26-august-200.html -

telem.telem.ro/telem/arhiva/21387.html

www.legestart.ro/Decretul-846-2008-numirea-unui-procuror-(MzE1MzUy).htm